Het Beest van Gevaudan, een variant op "welke kruising is mijn hond".

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Wat zou het Beest geweest zijn? Er zijn al zat experts die er over hebben nagedacht, maar het is altijd leuk om over dit soort dingen te filosoferen.

 

Voor diegenen die de film The Brotherhood of the Wolf hebben gezien, het gaat om hetzelfde Beest. Al heeft de film er een andere invulling aan gegeven.

 

Hier het stukje van Wikipedia over de serie aanvallen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Beest_van_G%C3%A9vaudan

 

Het beest van Gévaudan (Frans: La bête du Gévaudan) was een hondachtig dier dat in de vroegere provincie Gévaudan (het tegenwoordige departement van Lozère) mensen aanviel en doodde. Het is de Franse variant op de weerwolf. De verhalen doken voor het eerst op in de buurt van de Auvergne.

Het beest zou tussen 1764 en 1767 tussen de 60 en 123 mensen hebben gedood in de bergen van La Margeride in zuid-centraal Frankrijk. Er wordt nog steeds gespeculeerd over de exacte identiteit van het dier.

Net zoals weerwolfverhalen is het Beest van Gévaudan een populair onderwerp voor cryptozoölogisten en samenzweringstheoretici. Het dier en de sagen eromheen vormden ook de basis voor de film Le pacte des loups uit 2001.

 

Aanvallen

De eerste aanval waarbij het dier beschreven werd gebeurde op 1 juni 1764. Een vrouw uit Langogne zag een grote hond uit het bos komen, die haar direct aanviel. Het dier werd door de stieren van de boerderij weggejaagd.

Het eerste officiële slachtoffer was Jeanne Boulet, die vlak bij het dorp Les Hubacs gedood werd, niet ver van Langogne.

De manier waarop het dier aanviel is ongebruikelijk voor een roofdier, het richtte zich op het hoofd, terwijl andere roofdieren zich vaak richtten op de benen of de keel. Vaak werd het hoofd vermorzeld of verwijderd. Het dier scheen ook een voorkeur te hebben voor mensen. In veel gevallen viel het mensen aan terwijl er op hetzelfde moment en vlak bij ook vee en andere dieren aanwezig waren.

Door sommigen werden soortgelijke dieren, of zelfs jongen waargenomen.

Het is moeilijk om het exacte aantal slachtoffers vast te stellen. Er is een schatting gebaseerd op ambtelijke documenten waarin meer dan 198 aanvallen genoemd worden, waarbij 36 mensen gewond werden en 123 gedood. Andere bronnen hebben het over 306 aanvallen waarvan 52 gewond en 123 dood. Het dier, of de dieren, schijnen een voorkeur te hebben gehad voor vrouwen en kinderen, dit komt waarschijnlijk doordat zij vaak alleen of met z'n tweeën werken, waardoor zij relatief eenvoudige slachtoffers zijn. Mannen daarentegen werken vaak in grotere groepen en hebben vaak ook wapens waarmee zij zich kunnen verdedigen.

De jacht op het beest

Op 12 januari 1765 werd Jacques Portefaix, samen met zes vrienden, door het beest aangevallen. Ze konden hem wegjagen door bij elkaar te blijven. Deze gebeurtenis trok de aandacht van Lodewijk XV, die hen een beloning gaf van 300 livres. De koning gaf daarna een professionele wolvenjager, Jean-Charles-Marc-Antoine Vaumesle d'Enneval en zijn zoon Jean-François de opdracht om het dier te doden. Hij was persoonlijk geïnteresseerd geraakt in de materie.

De jagers kwamen met hun acht speciaal voor de wolvenjacht opgeleide bloedhonden op 17 februari 1765 aan in Clermont-Ferrand. Zij jaagden verschillende maanden op wolven omdat zij dachten dat dit de moordenaars waren. De aanvallen gingen echter gewoon door en in juni 1765 werden zij vervangen door François Antoine (die ook wel ten onrechte Antoine de Beauterne genoemd werd). Hij kwam op 22 juni aan in le Malzieu.

Op 21 september 1765 doodde Antoine een grote wolf van 80 cm hoogte, 1,7 meter lang en 60 kg. De wolf werd "Le Loup de Chazes", genoemd naar de in de buurt gelegen abdij van Chazes. Men vond het een vrij grote wolf. Antoine rapporteerde dan ook officieel: "Hierbij verklaren wij dat wij nog nooit een zo grote wolf gezien hebben. Daarom denken wij dat dit het dier is dat we zochten en dat zoveel onrust veroorzaakt heeft."

De wolf werd opgezet en naar Versailles gestuurd. Antoine was de held en ontving een groot geldbedrag plus allerlei titels en beloningen. Echter, op 2 december 1765 viel het dier opnieuw aan in la Besseyre Saint Mary, waarbij twee kinderen zwaargewond werden. Daarna volgden nog tientallen doden.

Jean Chastel

Volgens de legende was Jean Chastel, een plaatselijke jager, de man die in Sogne d'Auvers op 19 juni 1767 een dier doodde, waarna de aanvallen geheel stopten.

 

Van een site over het Beest komt een beschrijving:

http://www.betedugevaudan.com/en/index_en.html

 

It was sure now that the Beast was not a wolf. Too many people had seen it and gave the same description: it was a fantastic animal, sized like a calf or a donkey; it had reddish hair, a large head similar to a pig, the mouth always gaping, short and perched ears, white and large breast, a long and white tip. Some said that its hind legs wore hooves of a horse.

It seemed the Beast could be everywhere at once; in the same day it was in places separated by 6 to 7 miles.

 

Wat wél opvallend is dat meerdere aanvallen zijn gedaan op mensen, terwijl er vee in de buurt was. Dat dieren soms overgaan op menselijke prooi is niet zo vreemd, de leeuwen van Tsavo zijn er beroemd om geworden. En dit Beest dus ook.

 

Dus... wat denk jij, wat was het Beest?

honden page profiel MatthijsMatthijs 3 doggies

honden foto van Matthijs

Hypertrichose???

 

Dat verklaart dat soort en manier van aanvallen.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik zelf denk aan een onfortuinlijke wolf/hond kruising. Uit onderzoek in de Baltische staten is gebleken dat jagers die wolven en honden kruisten om een betere jachthond te maken, daarmee ook dieren maakten die hun angst voor de mens kwijt raakten en vaker tot de aanval over gingen. Daar schijnt ook deels de oorsprong te zitten voor de vele verhalen van bloeddorstige wolven.

 

Door de rode kleur en het formaat misschien een wolf-Bordeaux Dog kruising? Zo ver ligt de regio niet van Bordeaux vandaan. Of misschien een wolf/mastiff kruising?

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Al denk ik ook wel dat sommige moorden door mensen aan het beest toegeschreven zijn. Eentje werd er volgens de overlevering gevonden alsof ze vredig in slaap was gevallen. Dat leest toch meer als verstikking/lustmoord dan aangevallen door een beest...

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Wilma; zoiets volg ik graag!

 

maar wat het is....

honden page profiel BinkBink 3 doggies

honden foto van Bink

Een wolf uit Twilight!  

 

Sorry flauw 

honden page profiel JennyJenny 3 doggies

honden foto van Jenny

" Een wolf uit Twilight!  

 

Sorry flauw  "

 



Als ik ergens een hekel aan heb.

Maar goed, ik vind dit soort verhalen altijd erg interessant. En inderdaad, waarschijnlijk zal er heus een hondachtige hebben rondgelopen, misschien wel meerdere. Alleen is het geheugen een gek ding. Iedereen heeft een andere perceptie, al kijken we naar hetzelfde, elk stel hersenen interpreteert het weer anders. En al helemaal als er bijgeloof bij komt kijken.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

" Al denk ik ook wel dat sommige moorden door mensen aan het beest toegeschreven zijn. Eentje werd er volgens de overlevering gevonden alsof ze vredig in slaap was gevallen. Dat leest toch meer als verstikking/lustmoord dan aangevallen door een beest... "

 Dat was ik me ook al aan het voorstellen.

 

Een psychisch zwaar gestoord persoon (of meerdere), denk dat dat ook perfect plausibel is.

 

denk aan 'jack the Ripper' bijv.

 

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

"  Dat was ik me ook al aan het voorstellen.
 
Een psychisch zwaar gestoord persoon (of meerdere), denk dat dat ook perfect plausibel is.
 
denk aan 'jack the Ripper' bijv.
  "

 

 

Grappig, dat dacht ik ook een mens met een wolvenvel om zich heen bv.. 

 

Of als toppunt van ironie: een wolf kruising met een bloedhond (die gebruikt werden om op wolven te jagen??)

honden page profiel LunaTheborderLunaTheborder 3 doggies

honden foto van LunaTheborder

Hmm

 

Mensen hebben natuurlijk ook veel fantasie!

Waarschijnlijk was het een wolf hond kruising zoals mensen hier eerder al zijden die de angst voor mensen kwijt was geraakt..?

 

Maarja je weet maar nooit mischien was het wel echt een monster 

 

 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Getuigen met veel fantasie, door de stress niet alles goed gezien, ooit verkeerd opgeschreven. Veel kinderen als doelwit en die zijn misschien wat minder betrouwbaar als getuige. Jonge vrouwen die misschien destijds niet helemaal serieus genomen werden. Andere moorden en sterfgevallen die aan het beest werden toegeschreven. En 250 jaar geschiedenis die is verstreken... Het helpt allemaal niet mee.

 

De meerdere mensen die zeiden dat ze raak hebben geschoten is ook opvallend. En die korte, rechtopstaande oren. Misschien gecoupeerd?


Wel grappig trouwens dat men in die streek nu een wolvenpark heeft. Is geschiedenis nog ergens goed voor...

honden page profiel SaraSara 3 doggies

honden foto van Sara

Misschien iets héél anders, korte  staande oren, hoofd zo groot als een kalf, lichaam ter grootte van een ezel en hoeven.... wat van een reuze wild varken? Zoals de wilde varkens in Amerika die momenteel voor veel overlast zorgen? Nu staan varkens niet bekend om jagers te zijn, maar ze eten wel alles en ze kunnen flinke japen van tanden hebben wat die 'gapende' mond verklaard....

honden page profiel LunaTheborderLunaTheborder 3 doggies

honden foto van LunaTheborder

Ja dat zou ook kunnen!

 

 

honden page profiel BinkBink 3 doggies

honden foto van Bink

" Misschien iets héél anders, korte  staande oren, hoofd zo groot als een kalf, lichaam ter grootte van een ezel en hoeven.... wat van een reuze wild varken? Zoals de wilde varkens in Amerika die momenteel voor veel overlast zorgen? Nu staan varkens niet bekend om jagers te zijn, maar ze eten wel alles en ze kunnen flinke japen van tanden hebben wat die 'gapende' mond verklaard.... "

 

Ja dat vind ik tot nu toe wel het meest logische, had wel eens gehoord dat ze vlees aten en als je dan onderstaand artikel leest ... 

 

http://www.spitsnieuws.nl/raar/2012/10/varkens-eten-boer-op

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

In Hannibal, het vervolg op Silence of the Lambs zitten ook varkens die mensen eten.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

" In Hannibal, het vervolg op Silence of the Lambs zitten ook varkens die mensen eten. "

 

 

Maar de wilde zwijnen die wij tegen komen gaan op de loop. Agressief gedrag komt eigenlijk alleen voor als je ze in een hoek drijft of als je tussen mams en de biggen komt..

 

honden page profiel SaraSara 3 doggies

honden foto van Sara

Het is zeldzaam, maar het komt wel degelijk voor.

http://www.destentor.nl/regio/aanval-wilde-zwijnen-zeldzaam-1.3199004

http://www.stoerejongenzzz.nl/wild-zwijn-verwondt-vier-mensen-in-berlijn-video/

 

Vooral honden lijken wel eens een doelwit voor zwijnen te zijn.

Onderschat ze niet, zwijntjes! 

honden page profiel JennyJenny 3 doggies

honden foto van Jenny

" In Hannibal, het vervolg op Silence of the Lambs zitten ook varkens die mensen eten. "

 



Klopt, speciaal gekweekte, uit meerdere rassen. Heb het boek thuis.

honden page profiel SaraSara 3 doggies

honden foto van Sara

Ik heb het trouwens niet over gewone everzwijnen, maar iets zoals die Amerikaanse (die trouwens vooral voor komen in staten waar destijds nogal wat Fransen naar toe geëmigreerd zijn....) , dat zouden kruisingen zijn van tamme zwijnen en wilde zwijnen en ze kunnen héél groot worden... zo'n scenario is toch denkbaar? 

(foto's is een beetje in een voordelige positie genomen, neemt niet weg dat dit zwijn gigantisch is en ik het niet wil tegen komen)

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Sara; die vind ik ook een mogelijke.

Op in het zuiden van Frankrijk, kom je idd ook agressieve exemplaren tegen.

Ze vreten wijngaarden aan, komen tot in de tuin en er zijn veel vakantieoorden waar er stroom staat op de omheining om de schatjes buiten te houden.

 

Weet je, met veel van die overleveringsverhalen; die gaan van mond tot mond, geschreven bronnen waren toen erg schaars, en een verhaal dikt soms al eens aan....

 

Feit blijft wel dat er toen in Gevaudan vanalles gebeurd is en dat mensen daar een uitleg aan wilden geven.

Hoe een verhaal groeit....

 

Kijk eens op internet; het verhaal van 'de spinnen eten tijdens je leven', schijnt zelfs puur een experiment te zijn geweest hoe snel we wel niet dingen voor waar aannemen als het p internet staat. (of zelfs in de straat verteld wordt)

 

maar interessant blijft het zeker!

mythes en sagen....Monster van loch Ness, Yeti.....wolvekinderen....

 

 

 

Floor (Gast)

Ik vind die theorie van dat grote varken wel redelijk opzich. Soms vraag ik me af, zouden bijna alle raadsels kunnen opgelost worden met een tijdmachine? Dan kun je terug naar 1765 en zien waar het op leek en alles 

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata

honden foto van Hakuna Matata

" Ik heb het trouwens niet over gewone everzwijnen, maar iets zoals die Amerikaanse (die trouwens vooral voor komen in staten waar destijds nogal wat Fransen naar toe geëmigreerd zijn....) , dat zouden kruisingen zijn van tamme zwijnen en wilde zwijnen en ze kunnen héél groot worden... zo'n scenario is toch denkbaar? 

(foto's is een beetje in een voordelige positie genomen, neemt niet weg dat dit zwijn gigantisch is en ik het niet wil tegen komen) "

 Die wil ik wel tegen komen.

Alleen als ik in een grote boom zit met een stevige stam of achter een hek.

Volgende forumvraag: Wie is het?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^